11.8. Perjantai

KLO 12
RUNOLOUNAS
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Runoja viihtyisässä kaiken kansan kulttuurikuppilassa lounasaikaan. Runot tarjoilee Timo Myllymäki.
Huutomerkki ry.


MUUSAT SARJAKUVISSA

Oulun sarjakuvakeskus, Huutomerkki ry.

KLO 13
RUNO POPS UP!
Oulun Sarjakuvakeskus. Hallituskatu 7, Oulu.

Oulun Sarjakuvakeskuksessa on Muusajuhlien ajan avoinna runokauppa, jossa on myytävänä Oulun seudun runoilijoiden teoksia. Perjantain Runo Pops Up -tilaisuudessa runojaan esittävät Tommi Liimatta ja Aapo Kukko. Oulun Sarjakuvakeskus on avoinna tiistaista perjantaihin klo 11–19 ja lauantaina klo 12–16.

KLO 14
SYNTTÄRIHUMUA JA SIGNEERAUKSIA SARJAKUVAKAUPALLA
Oulun Sarjakuvakeskus. Hallituskatu 7, Oulu.

Turun Sarjakuvakaupan Oulun toimipiste täyttää kaksi vuotta. Tarjolla on juhlan kunniaksi kahvia ja pientä naposteltavaa sekä iso joukko sarjakuvantekijöitä signeeraamassa teoksiaan!

KLO 15
PENTTI OTSAMON NÄYTTELYKIERROS
Sarjakuvagalleria! Hallituskatu 7, Oulu

Pentti Otsamo esittelee Sarjakuvagalleria!:ssa esillä olevan näyttelynsä. Otsamo on sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija, joka on tunnettu erityisesti arkielämää ja sen absurdeja käänteitä lämminhenkisesti kuvaavista sarjakuvistaan. Hänen tunnetuimmat sarjakuva-albuminsa kertovat kuudennessa divisioonassa pelaavasta FC Palloseurasta.

KLO 16
MUUSAT GOES AFTERWORK
Konst O. Deli. Hallituskatu 7, Oulu.

Art goes Afterwork -tilaisuus järjestetään myös Muusajuhlien aikaan! Kuplivan tilaisuuden aluksi juhlistetaan Harri Filpan uuden teoksen Vastarannan Siili Piipertää (Soiva Siili, 2017) painosta saapumista. Tommi Liimatta esittää kitaran kera omia kappaleitaan. Liimatta on helsinkiläistynyt muusikko, sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja kirjailija, joka on tullut tunnetuksi erityisesti Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeen laulajana.

KLO 18
ITÄ-TUIRAN YKSISARVINEN SARJASTOSSA
Oulun kaupunginkirjasto, Sarjasto. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Niko-Petteri Nivan ja Roosa Paldaniuksen Itä-Tuiran yksisarvinen -näyttelyn avajaiset Sarjastossa. Pyöräkauppias sai hänen puhelinnumeronsa. Punk-laulaja sai tulta tupakkaan. Kuka on tuo sarvekas nainen, joka valloittaa sydämiä Oulun parhaassa kaupunginosassa? Rakkauskolmio ilman draamaa, aikuiseen makuun.

KLO 18.30
AUTION SAAREN SARJAKUVAT
Oulun kaupunginkirjasto, Sarjasto. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Sarjakuvataiteilijat Tommi Liimatta, Milla Paloniemi ja Ilpo Koskela kertovat, mitä sarjakuvia ja miksi he ottaisivat mukaan autiolle saarelle. Löytyykö repusta Bustereita, Korkeajännityksiä vaiko kenties jotain aivan muuta? Jututtajana sarjakuvatekijä Harri Filppa.

KLO 19
POLITIIKKA JA YHTEISKUNNALLISUUS SARJAKUVASSA
Oulun kaupunginkirjasto, sarjasto. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Onko sarjakuvan keinoin mahdollista herättää yhteiskunnallista tai poliittista keskustelua? Voiko sarjakuvantekijä vaikuttaa työllään arvoihin tai mielipiteisiin? Aiheesta keskustelemassa sarjakuvantekijät Anssi Vieruaho ja Pentti Otsamo, joiden töissä yhteiskunnallinen ulottuvuus on vahvasti läsnä. Keskustelua johdattelee Harri Filppa.

KLO 21
SARJAKUVAMUUSAKLUBI
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Taiteilijahaastattelussa sarjakuvataiteilija, muusikko ja radiotoimittaja Tommi Liimatta. Anarkistinen lähiörunoilija Immu Suominen lausuu lyriikkojaan sarjakuvantekijä Mika Lahtosen kuvituksien kera. Kokoillan kestävässä Drawceptionissa yhdistetään lasten seuraleikki rikkinäinen puhelin piirtämiseen. Yleisön toimesta toteutetaan tarinavihkoja piirtäen ja kirjoittaen. Vihkojen valmistuessa ne esitellään kaikille yhteisesti. Niko-Petteri Niva ja Roosa Paldanius esittelevät tuoreen sarjakuvateoksensa Itä-Tuiran yksisarvinen. Vieraita jututtaa illan aikana sarjakuvataiteilija Veli-Matti Üral. Illan päätteeksi esiintyy punkyhtye Isoäidin Aamiaispyssy, jonka laulujen aiheita ovat muun muassa Hevoshullu-lehti, mummojen ostoslistat, yrjösmoothie sekä vit...harmitus joka liittyy housujen jalkaan laittamiseen. Laulu: Milla "Konjak Superkuitu" Paloniemi, basso: Santeri "Jallumuro" Hytönen.


KLO 14
VOIMALAN MUUSAMATINEA
Voimala 1889. Kasarmintie 1, Oulu.

Esiintymässä Tanja Torvikoski. ”Laulu hetkestä, juuri ennen tai heti sen jälkeen.” Tanja Torvikosken suomenkielinen soolotuotanto saa maailman ensiesityksensä Oulun Muusajuhlilla! Esityksessä mukana on myös kitaristi-laulaja Petri Kuusela.
Huutomerkki ry.


MUUSAT KIRJASTOSSA

Iin pääkirjasto. Nättepori, Puistotie 1, Ii.

Iin pääkirjastossa vierailee kolme eri alojen taiteilijaa. Museokahvila Huilingin sivutoimipiste on avoinna klo 17–19, ja sieltä voi ostaa kahvia ja leivonnaisia.
Huutomerkki ry, Iin kirjasto.

KLO 16.30
MILLA PALONIEMI

Helsingissä asuva Milla Paloniemi on suomalainen sarjakuvapiirtäjä, graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka tunnetaan erityisesti Kiroileva siili -sarjakuvastaan. Muita hänen sarjakuviaan ovat muun muassa kissa & koira -aiheinen Tassutellen, omaelämänkerrallinen sarjakuvablogi En vaan osaa! sekä lapsillekin sopiva interaktiivinen sarjakuvakirja Kettu ja minä. Uusia sarjakuvia ja hahmoja syntyy jatkuvasti. Paloniemi kertoo luomistyöstään ja luomistaan sarjakuvahahmoistaan Milla Halosen jututtamana.

KLO 17.15
TONI AHO

Toni Aho on oululainen ihotautilääkäri ja kirjailija, joka on robincookinsa ja stephenkinginsä lukenut. Hänen kirjoissaan on mysteereitä, luurankoja kaapeissa sekä tapahtumaketjuja, jotka saavat mielen nyrjähtämään rikoksen pimeälle polulle. Aholta on julkaistu kolme teosta: Samuel (2010), nuorille aikuisille suunnattu fiktioteos Vettä sakeampaa (2013) sekä tänä vuonna ilmestynyt Exitus, joka on lääkäri Milla Vartiaisesta kertovan lääkäritrilleritrilogian ensimmäinen osa. Kaikki kirjat on julkaissut Nordbooks. Ahoa jututtaa Jarkko Korpua.

KLO 18
NEIL HARDWICK

Neil Hardwick on suomalaisten hyvin tuntema, monipuolinen englantilais-suomalainen mediapersoona. Hän on monien mielestä omimmillaan pienen ihmisen surkuhupaisan arkielämän kuvaajana lukuisissa ohjaustöissään, joissa hän on tuonut erityisesti esille kyllästymisensä suomalaiseen holhousmentaliteettiin. Hardwickin suosituimpiin TV-sarjoihin kuuluvat muun muassa Tankki täyteen ja Reinikainen. Ohjausten ja käsikirjoitusten lisäksi Hardwick kirjoittanut kolme kaunokirjallista teosta: Neilin tähteet (Tammi 1988), Paluu Timbuktuun: Mitä todella tapahtui (Otava 1996) ja Hullun lailla (Otava 1999). Hardwickiä haastattelee Jarkko Korpua.


KLO 17-20
KELLO VIIDEN TEE JA KAKKUBUFFET
Ravintola Rauhala. Mannenkatu 4, Oulu.

Rauhalan kakkubuffetissa pöytä on katettu sekä suolaisista että makeista paikan päällä rakkaudella tehdyistä herkuista. Tilaisuudessa esittää runojaan Marjatta Kaasila, joka on tunnettu Peräpohjolan murteella kirjoittamistaan, naisen elämää koskettelevista runoista. Lisätietoja ja hinnasto: www.ravintolarauhala.fi/

KLO 19
MONOLOGIESITYS: VANIKAN PALAT
Voimala 1889.Kasarmintie 1, Oulu.

Vanikan palat on Hannu Väisäsen samannimisen romaanin pohjalta tehty yhden miehen näytelmä.

Mistä niitä taiteilijoita oikein tulee? Pitääkö syntyä taiteilijaperheeseen? Vanikan palat kertoo koulunsa aloittavasta Anterosta. Antero kasvaa leskeksi jääneen upseerin kodissa, veljien ja yhden sisaren kanssa, Oulun varuskunnan harmaudessa, vanikan ja kuivahtaneen veriletun maussa. Äidistä ovat muistona huulipunahylsyt, käsilaukku ja kauniiksi kirjaillut kaulukset.

Antero näkee arjen läpi ja osaa lumoutua. Hän lähtee liitoon kodin radion kaiuttaessa keskipäivän lyöntejä kohti korkeuksia, ja samalla hän olisi valmis sulamaan perunamaitoon. Koulua hän rakastaa, sillä opettaja näkee hänet, joka piirtää. Aune-opettaja on Vapaudenpatsas, joka avaa hänelle tien kauneuteen ja tietoon. Antero löytää harmaudesta kaikki värit. Sitä ei voi estää mikään, ei edes remmillä ja runoilla lapsiaan hallitseva isä. Jalkarätin kietomisessa on lumoa, jonka vain taiteilijanalku voi nähdä.

Antero tuodaan näyttämölle niissä kuvissa, jotka tekivät hänestä taiteilijan. Mitä pieni poika ajatteli äidin hautajaisissa, miten värilättyjen kanssa voi tanssia, miksi radio oli Jumalasta seuraava ja miten juurikkaan muotoisista asioista saa rakennettua silmät!

Vanikan palat esittää näyttelijä Mika Eerola, musiikin teokseen on säveltänyt Mika Lintu, ja ohjauksesta vastaa Jyrki Tamminen. Dramatisoinnin on romaanin pohjalta tehnyt Anne Välinoro.

Esitys sopii kaikille 12-vuotiaista ylöspäin. Kesto: 45 min. (sisältää väliajan). Liput 20 € (opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät 17 €) ovelta sekä ennakkoon www.billetto.fi.

KLO 19
MUUSAT MAKIASSA: MIE NÄIN EILEN JOUTSENIA
Puistokahvila Makia. Otto Karhin puisto, Oulu.

Keke Lammassaaren ja Pia Lindforsin esitys on runomonologi ja shamaaniperformanssi, tarina, joka sekoittaa Suomen, Lapin ja muiden jäänreunan kansojen myyttejä luoden oman myyttinsä vuodenaikojen synnystä Pohjoiseen. Monitaiteellinen esitys nivoutuu yhteen runollisesta monologista, tanssista, joikusta ja improvisaatiosta. Kesto n. 50 min.
Huutomerkki ry.

KLO 19
MUUSAKLUBI
Latopaari. Harjapäänkuja 33, Oulunsalo.

Poikkitaiteellista ohjelmaa tunnelmallisessa pihapiirissä makkaranpaiston ja kahvikupposten kera. Runoesityksen tarjoilee Jouko Saksio, kaksinkertainen lavarunouden Suomen mestari vuosilta 2006 ja 2007. Minna-Mari Jurvansuun vetämässä, kaikille avoimessa olutjoogassa kohtaavat nimensä mukaisesti olut ja jooga. Molemmat ovat vuosisatoja vanhoja terapiamuotoja kropalle ja mielelle, ja sopivat erinomaisesti yhteen. En ala -äijäbalettiryhmän esityksessä Joutsenlampi saa kyytiä varttuneemman miesporukan käsittelyssä. Kari Tykylevits Tykkyläisen multi-instrumentaalisesti itsesäestetyissä lauluissa on Siuruan kansantasavaltalainen ryhdikäs hulluus vahvasti läsnä. Illan päätteeksi esiintyy yhtye Keisari Hammarberg and the Horsma, jonka ohjelmisto koostuu kansantaiteilija Irwin Goodmanin tunnetuksi tekemistä kappaleista! Runoilija Kaisa Halmkrona tekee halukkaista runomuotokuvajulisteita. Runomuotokuva saatetaan alulle klubilla, jonka jälkeen runoilija kuvittaa sen kotonaan ja lähettää valmiin muotokuvan postissa. Liput 5 € ovelta.
Huutomerkki ry, Keskipiirin elävän musiikin ystävät ry.