11.8. Torstai

11.8. Torstai

KLO 12
RUNOLOUNAS
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Runoja viihtyisässä kaiken kansan kulttuurikuppilassa lounasaikaan. Runot tarjoilee Miia Paani.
Huutomerkki ry.

KLO 13
MUUSAT RUNOALUEELLA
Pop up -kirjakauppa Runoalue, Kulttuuritalo Valve. Hallituskatu 7, Oulu.

Torstain iltapäivässä runolliset lava-aktit tarjoilevat Tiina Lehikoinen, Outi-Illuusia Lilja ja Jere Vartiainen.
Osuuskunta Poesia, Huutomerkki ry, Oulun Sarjakuvakeskus.

KLO 14
Kirjanjulkistustilaisuus – Jyrki Korpua: Alussa oli Sana. Raamattu ja kirjallisuus
Konst o. Deli, Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7

Jyrki Korpuan uutuusteos on tietokirjallisuutta sanataiteen perusopuksesta, Raamatusta. Raamattu on vaikuttanut niin maailmankirjallisuuden klassikoihin kuin Juice Leskisen lauluihinkin. Kirjallisuutemme ja lyriikan perinteemme on tulvillaan huomaamatonta raamatullista vaikutusta, ja raamatullinen kieli vaikuttaa yhä ympärillämme. Entä mitä tekemistä J. R. R. Tolkienin fantasiateoksilla tai Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyydellä on Raamatun kanssa?

Raamattu on maailman käännetyin ja laajimmalle levinnein teos. Itse asiassa sanat teos ja kirja ovat Raamatun kohdalla harhaanjohtavia, sillä ”Raamattuja” on useita ja eri versioissaan ne sisältävät lukuisia erilaisia, monimuotoisia kirjallisia kertomuksia, jotka ovat toisille lukijoilleen pyhiä, toisille viihdyttäviä tai opettavaisia sekä joillekin kenties turhanpäiväisiä. Raamattu on kuitenkin kiistatta eniten länsimaiseen kulttuuriin, sivistykseen ja kirjallisuuteen vaikuttanut yksittäinen kirjallinen teoskokonaisuus.

Korpuan teos pureutuu Raamatun ja kirjallisuuden välisiin yhteyksiin: Kuinka Raamattu on syntynyt, millaisen kirjallisen tradition osaksi se syntyi, mitkä ovat sen nykyisin tunnetuimmat muodot ja kuinka kertomuskokoelma on vaikuttanut myöhempään kirjallisuuteen. Teoksen keskiössä on Raamatun tekstin oma kirjallisuushistoria sekä Raamatun kertomusten yhteydet maailman kirjallisuushistoriaan.
Kirjan Ystävät – Amici Librorum, Huutomerkki ry

KLO 15
TURUN SARJAKUVAKAUPAN OULUN TOIMIPISTE TÄYTTÄÄ YKSI VUOTTA!
Oulun Sarjakuvakeskus. Hallituskatu 7, Oulu.

Oulun Sarjakuvakeskuksessa juhlitaan Turun Sarjakuvakaupan Oulun toimipisteen 1-vuotissynttäreitä. Juhlakattaus sisältää kakkua, kahvia ynnä muuta asiaan kuuluvaa. Tilaisuudessa on myös videoyhteys Turun Sarjakuvakauppaan. Olet lämpimästi tervetullut paikalle vaikkapa esittämään toiveitasi Oulun toimipisteen tulevaisuudesta ja valikoimasta sekä tapaamaan virtuaalisesti Turussa vaikuttavia sarjakuvantekijöitä!
Oulun Sarjakuvakeskus, Turun Sarjakuvakauppa.

KLO 16
SARJAKUVAILTAPÄIVÄ
Oulun Sarjakuvakeskus. Hallituskatu 7, Oulu.

Sarjakuvailtapäivän aluksi Harri Filppa esittelee Sarjakuvagalleria!ssa esillä olevan ruotsalaisen sarjakuvataiteilija Mattias Elftorpin näyttelyn. Valvegalleriassa puolestaan on esillä Tommi Musturin näyttelykokonaisuus, jonka sarjakuvataiteilija itse esittelee. Arktinen Banaani julkaisee kesällä kolmen oululaisen sarjakuvatekijän teokset. Aapo Kukko kertoo uudesta kirjastaan Harmaa Susi, jonka on käsikirjoittanut Tapani Bagge. Veli-Matti Üral esittelee esikoisteostaan Keijo Teuras, ja tilaisuudessa kuullaan myös Ilpo Koskelan sanailua tämän uudesta Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja -teoksesta. Mukana myös sarjakuvataiteilijat Elina Lahdenperä ja Ville Pirinen. Tekijät signeeraavat teoksiaan tapahtuman aikana.
Oulun Sarjakuvakeskus, Huutomerkki ry.

KLO 17
MUUSAT OULUNSALON KIRJASTOSSA
Oulunsalon kirjasto. Karhuojantie 2, Oulunsalo.

Trubaduuri Markus Pätsi pureutuu suomalaiseen sielunmaisemaan kansanmusiikin ja ikivihreiden saattelemana. Kansakuntamme musiikillisesta arkistosta kunnioituksella valitut laulut saavat musikantin käsittelyssä tuoreita näkökulmia.
Huutomerkki ry, Oulunsalon kirjasto.

KLO 18
MUUSAT KEMPELEEN KIRJASTOSSA: ANTTI LEIKAS
Kempeleen kirjasto. Zeppelinintie 1, Kempele.

Antti Leikas on savolaissyntyinen, Oulussa asuva kirjailija. Koulutukseltaan hän on matemaatikko, mutta on opiskellut myös kirjallisuutta, filosofiaa, sosiologiaa ja yritysjohtamista. Leikas on työskennellyt muun muassa esimies- ja myyntitehtävissä, ohjelmistosuunnittelijana sekä kulttuurilehti Kaltion päätoimittajana. Leikaksen kolme romaania muodostavat ns. vesi-trilogian: Melominen (2011), Huopaaminen (2013) ja Soutaminen (2015). Kaikki teokset on kustantanut Siltala.
Huutomerkki ry, Kempeleen kirjasto.

KLO 18
KIRJALLISUUSPANEELI: UMBERTO ECO
Oulun kaupunginkirjasto, Piazza-aukio. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Taannoin edesmenneestä Umberto Ecosta keskustelevat Jyrki Korpua ja Tomi Kiilakoski. Eco oli maailmanlaajuisesti tunnettu semiootikko, kirjailija ja filosofi, eräänlainen vanhan sivistysajattelun jälkimoderni lipunkannattaja, jonka mukaan kirjailijan tehtävä on sekä sivistää että viihdyttää. Mukana myös kaksikko Hra Tumma & Hra Vaalea, joka esittää David Bowien kappaleita.
Huutomerkki ry, Oulun kaupunginkirjasto.

KLO 19
KIRJALLISUUSPANEELI: KURT VONNEGUT
Oulun kaupunginkirjasto, Piazza-aukio. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Paneelin lähikuvassa on vuonna 2007 edesmennyt yhdysvaltalainen kirjailija Kurt Vonnegut. Vonnegutin kirjoitustyyli on outo anarkistis-humanistinen sekoitus sarkasmia, science fictionia, mustaa huumoria ja satiiria. Kirjailijan edelleenkin ajankohtaisista älynvälähdyksistä keskustelevat Jyri-Jussi Rekinen, Jussi Moilanen ja Pirjo Suvilehto. Paneelin aikana käydään ainakin Galapagos-saarilla ja pohditaan Vonnegutin suhdetta vastakulttuuriin ja beat-kirjallisuuteen. Huutomerkki ry, Oulun kaupunginkirjasto.

KLO 19
ASEMAKAAVOITUS KUSTAVISSA…
Oulun asematunneli.

Sarjakuvantekijä Harri Filppa käsittelee Olipa kerran kustavissa… -sarjakuvissaan asioita, jotka voivat mennä pieleen. Filppa esittelee asematunnelissa esillä olevan näyttelynsä, joka sisältää ajatuksia asemakaavoituksesta avaruuteen. Paikalla on myös sarjakuvantekijä Aapo Kukko esittämässä tulkintojaan kaikenmaailman musiikista teemalla ”Yhteiskuntapolitiikka kustavissa…”
Oulun Sarjakuvakeskus, Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo ry.

KLO 19
HYMNI TULELLE
Ravintola Perla. Lyötynkatu 7, Oulu.

Hymni tulelle roihuaa Eino Leinon hengessä. Leinon kuolemattomat tekstit heräävät uuteen hehkuun runoilija Teija Annelin ja laulaja Kari J. Hartikaisen tulkitsemina. Esitys sisältää niin Leinon runoutta kuin Teija Annelin omaa tuotantoa aina tuskasta ja synkkyydestä elämäniloon ja koreuteen asti. Leinon runoihin sävellettyjä lauluja tulkitsee aina yhtä väkevästi Kari J. Hartikainen Eero Jauhiaisen (koskettimet) ja Kari Veisterän (huilu ja saksofoni) säestyksellä. Liput 10 euroa ovelta.
Huutomerkki ry.

KLO 21
TÄHDET TÄHDET: HANNU VÄISÄNEN JA ESKO VALTAOJA
Lääninhallituksen juhlatila. Linnankatu 3, Oulu.

Millainen yhteys syntyy, kun monipuolinen taiteilija ja avaruustähtieteen professori kohtaavat? Ranskassa asuvan Hannu Väisäsen kuvataidetta on säännöllisesti esillä kotimaassa ja ulkomailla. Hän on kirjoittanut kuusi romaania ja yhden novellikokoelman. Teos Toiset kengät (Otava) sai Finlandia-palkinnon vuonna 2007. Väisänen on lisäksi mm. lavastanut oopperaesityksiä Savonlinnan oopperajuhlille. Esko Valtaoja on arvostettu tieteentekijä ja kiitetty tiedon popularisoija, joka on palkittu mm. Tieto-Finlandialla kirjastaan Kotona maailmankaikkeudessa (Ursa 2001). Hän työskenteli avaruustähtitieteen professorina Turun yliopistossa ennen eläkkeelle jäämistään. Musiikkia, kirjallisuutta ja tähtitaivasta koskevia pohdintoja säestävät taivaallisella musiikilla Bram van Sambeek (fagotti), Miikka Saarinen (trumpetti), Anni Haapamäki (oboe) ja Jouko Laivuori (cembalo). Tilaisuus on järjestetty yhteistyössä Oulunsalo Soi -tapahtuman kanssa, jonka ohjelma löytyy linkistä: www.oulunsalosoi.fi. Liput 33/30 euroa ovelta, ennakkoon Ticketmasterin myyntipisteissä kautta maan sekä Oulu10-palvelupisteissä Oulun keskustassa, Oulunsalossa, Kiimingissä, Yli-Iissä, Haukiputaalla ja Yli-Kiimingissä.

Oulun juhlaviikot, Huutomerkki ry.

KLO 21
SARJAKUVAMUUSAKLUBI
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Sarjakuvataiteilijat Tommi Musturi, Ville Pirinen ja Harri Filppa esittelevät itseään ja tuotantoaan sekä paraikaa Oulussa esillä olevia sarjakuvanäyttelyitään. Tommi Musturi on kansainvälisesti palkitun Glömp -sarjakuva-antologian luoja, ja myös hänen kuva- ja taidekirjojaan on julkaistu useissa Euroopan maissa sekä Pohjois-Amerikassa. Ville Pirinen on Vuoden Puupäähattu 2016 palkinnon saaja ja mm. Ornette Birks Makkonen -sarjakuvahahmon luoja. Harri Filppa on monipuolinen oululainen sarjakuvantekijä ja -tutkija sekä graafikko. Mukana myös yleisölle avoin runollinen sarjakuvaimpro! Musisoinneista vastaavat Mikael Huovinen sekä illan päättävä Ville Pirisen orkesteri Combat School.
Oulun sarjakuvakeskus, Paskakaupunni ry, Huutomerkki ry.