13.8. Lauantai

13.8. Lauantai

KLO 10
KIRJOITTAMISEN KIRJOPESUOHJELMA: MITEN TOSIKKOMAISUUS KARNEVALISOIDAAN
Oulu, tarkempi paikka ilmoitetaan kurssikutsussa.

On aika nauraa raja-aidat kumoon! Kirjailija Jouko Sirolan vetämä viikonloppukurssi on tarkoitettu kaikille tärkeilyä kaihtaville kirjoittajille, yhtä hyvin aloittelijoille kuin irrottelua kaipaaville ammattilaisille ja muille konkareille.

Kurssilla laaditaan kirjallisia piloja ryppyotsien kustannuksella ajankohtaisista ja ikuisista aiheista. Käyttöön otetaan kaikki saatavilla oleva asiantuntemattomuus ja kumarrutaan turpa rullalla, mutta kieli poskessa kirjoittamaan satiirisia tekstinpätkiä, pamfletteja, kolumneja, novelleja tai runoja. Kurssi sisältää myös pieniä alustuksia, tehtäviä, paljon kirjoitusta ja ryhmäpalautteita.

Ennakkotehtävä: kirjoita vakava ja syvämietteinen pohdinta jostakin aiheesta, jota et tunne lainkaan. Esimerkkejä: Tampereen raitiotiehanke, ilmavoimien hävittäjähankinnat, syyhypunkin vaikutus karhujen käyttäytymiseen Pohjois-Karjalassa tms. Pohdi aihetta estottomasti, äläkä anna asiantuntemattomuutesi estää syvällistäkään käsittelyä. Tekstin pituus 1/2-3 sivua, riviväli 1,5. Lähetä teksti opettajalle 8.8. mennessä (s-posti ilmoitetaan kurssikutsussa). Tätä myöhemmin valmistuvan tekstin kurssilainen ottaa itse mukaansa paikan päälle eikä lähetä sitä opettajalle.

Kurssin hinta on 80 euroa, ajankohta la-su 13.-14.8. klo 10-16.15.

Ilmoittautua voi netissä: http://www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi/fi/kirjoittamisen-kirjopesuohjema-miten-tosikkomaisuus-karneval/, sähköpostilla: kesayo@pohjois.pohjanmaa.fi tai puhelimitse: 044 465 2205/044 465 2206.

Ilmoittautua tulee 31.7. mennessä. Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet koulutuksen hinnasta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan, laskutetaan koko koulutuksen hinta.
Huutomerkki ry, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto.

KLO 11
NUOJUAN TEATTERIPAJA: RÄPPINOKKIO
Kiimingin kirjasto. Kirjastokuja 1, Kiiminki.

Räppinokkio on räpähtävä sooloteatteriesitys, joka mukailee ikiaikaista tarinaa Pinokkiosta. Tarinassa kovimmastakin pölkkypäästä hioutuu rakastettava ihminen. Esitys muistuttaa musiikin ja huumorin avulla kunnioituksen ja välittämisen tärkeydestä. Respect! Roolissa Tuija Nuojua. Dramatisointi: Tuija Nuojua, ohjaus: Mika Nuojua, musiikki: Tomi Väisänen, koreografia: Annamari Kess. Esityksen kesto on 40 minuuttia, ja se on suunnattu esikoululaisille ja koululaisille. Esitys on osa Kiiminki-päiviä. Lisätietoja: www.kiiminkipaivat.fi.
Kulttuuritalo Valve aluetuotannot, Kiimingin kirjasto.

KLO 14-17
HAIKU- JA TANKAPAJA
Konstila. Kulttuuritalo Valve. Hallituskastu 7, Oulu.

Japanilaisesta runoudesta kiinnostuneille suunnatun, maksuttoman haiku- ja tankapajan vetää haukiputaalainen, haikuihin ja tankoihin perehtynyt sanataiteilija Eeva Holma. Haiku ja tanka ovat lyhyitä ja tiiviitä, tavujen lukumäärään perustuvia runoja, joissa vähäistä liikkumatilaa ei tuhlata abstrakteihin ilmaisuihin vaan jokainen sana on merkityksellinen ja puolustaa olemassaolon oikeuttaan juuri kyseisessä runossa. Kurssille ilmoittaudutaan paikan päällä klo 14, ja mukaan tulee ottaa kynä ja paperia. Kurssille otetaan kymmenen osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssi pidetään osana Oulun manga- ja animekerho Omake ry:n järjestämää Oulun Animeseminaaria, joka on yksi Suomen vanhimmista japanilaisen animaation ja sarjakuvan harrastustapahtumista. Yksipäiväinen seminaari järjestetään Kulttuuritalo Valveella 13.8. klo 10 alkaen. Lisätietoja: www.animeseminaari.wordpress.com.
Huutomerkki ry, Omake ry.

KLO 14
MUUSAT RUNOALUEELLA
Pop up -kirjakauppa Runoalue, Kulttuuritalo Valve. Hallituskatu 7, Oulu.

Lauantaina Runoalueen vieraana on kirjailija, toimittaja ja konsultti Markus Leikola. Hän on julkaissut kolme runoteosta sekä tietokirjoja, ja paraikaa työn alla on syksyllä WSOY:ltä ilmestyvä romaani Uuden maailman katu.  Leikolan kirjoittama näytelmä Suuri ja mahtava menee parhaillaan Helsingissä Musiikkiteatteri Kapsäkissä ja vierailee syksyllä Oulussakin.
Osuuskunta Poesia, Huutomerkki ry, Oulun sarjakuvakeskus.

KLO 14:30
SYMPAATTINEN SYMPAALI
Sympaalin asema. Niementie 39, Oulunsalo.

Musiikin ja kirjallisuuden vuorovaikutuksen lähteillä ovat kuvataiteilija-kirjailija Hannu Väisänen, mezzosopraano Virpi Räisänen ja pianisti Jouko Laivuori. Hannu Väisänen lukee lisäksi otteita uusimmasta kirjastaan Elohopea (Otava 2015). Teos sisältää viittauksia mm. Schubertin liedeihin, joista  konsertissa  kuullaan mm. Goethen kuuluisaan runoon sävelletty dramaattinen Keijujen kuningas. Hannu Väisänen on Ranskassa asuva kirjailija ja kuvataiteilija. Virpi Räisänen on Oulusalo Soi -tapahtuman taiteellinen johtaja ja tunnetaan musiikillisesta laaja-alaisuudestaan sekä vanhan että uuden musiikin tulkitsijana. Jouko Laivuori on Radion Sinfoniaorkesterin kosketinsoittaja ja Avanti!n perustajajäsen. Tilaisuus on järjestetty yhteistyössä Oulunsalo Soi -tapahtuman kanssa, jonka ohjelma löytyy linkistä: www.oulunsalosoi.fi. Liput 22/19 euroa ovelta, ennakkoon Ticketmasterin myyntipisteissä kautta maan sekä Oulu10-palvelupisteissä Oulun keskustassa, Oulunsalossa, Kiimingissä, Yli-Iissä, Haukiputaalla ja Yli-Kiimingissä.
Oulun juhlaviikot, Huutomerkki ry.

KLO 15
MUUSAT KAUPUNGINKIRJASTOSSA: LAMPPU LAAMANEN
Oulun kaupunginkirjasto, musiikkiosasto. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Kirjailijavieraana helsinkiläinen Lamppu Laamanen, joka tarinoi Dave Lindholmin elämästä kirjoittamansa teoksen Dave Lindholm – tietenkin (Johnny Kniga 2015) syntyvaiheista ja siitä, millaista oli tehdä kirjaa yhdessä Daven kanssa. Tarjolla on kiinnostavaa tarinaa suomalaisen rytmimusiikin viideltä vuosikymmeneltä, jossa Dave Lindholmilla on tärkeä rooli. Lamppu Laamanen on helsinkiläinen kirjailija ja LampLiteLtd -kustantamon toimitusjohtaja. Hän on työskennellyt myös toimittajana mm. Radio Cityssä sekä Rumbassa.
Huutomerkki ry, Oulun kaupunginkirjasto.

KLO 15
MUUSAT LAUTEILLA: PÄIVÄKIRJASAUNA
Kesän Sauna. Tuiran uimaranta, Oulu.

Saunahien lisäksi saunojilta irrotellaan myös myötähäpeää ja naurua. Muistatko ajan, jolloin kuvittelit olevasi ajatuksiesi kanssa yksin koko kosmoksessa? Saunojilla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus lukea ääneen nuoruuden päiväkirjamerkintöjään. Noloimmat eivät koskaan voi unohtaa nolouttaan, koska eivät tulleet hävittäneeksi päiväkirjojaan ennen kuin sille kertyi tunnearvoa, ja sitten olikin jo liian myöhäistä. Merkinnät ensirakkauksista, vanhemmista ja nuoruuden ahdistuksista ovat liikuttavia ja samalla käsittämättömän hauskoja, kun ne kuulee entisen nuoren lukemana. Päiväkirjasaunottajana Martu Väisänen. Saunamaksu on viisi euroa, jonka voi suorittaa käteisellä tai korttimaksuna.
Huutomerkki ry.

KLO 16
MUUSAT MUSEOSSA
Pohjois-Pohjanmaan museo. Ainolanpolku 1, Oulu.

Tomi Kiilakoski pohtii pienoisesitelmässään Edessä tie, vastassa maailma kansallissankari Paavo Nurmen traagista ja yksinäistä hahmoa, joka tuo mieleen Albert Camus’n illuusiottoman ja sivullisuudesta kärsivän miehen joka ei tunne kuuluvansa mihinkään. Kulttuuriosuuskunta Puhurin lukuteatteriesityksessä on äänessä vanha ja katkera Paavo Nurmi. Esitys perustuu Karo Hämäläisen kirjaan Yksin (WSOY 2015). Suomalaista mökötystä havainnollistavat omalla olemuksellaan Jarkko Korpua ja Jussi Moilanen. Esitys nivoutuu museossa pidettävään Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttelyyn, joka kertoo monenlaisia tarinoita suomalaisen urheilun historiasta. Kuka tietää, että Ouluun perustettiin aikoinaan Suomen ensimmäinen potkukelkkailuun erikoistunut seura Oulun Potkinklubi? Näyttely on avoinna 9.6.2016–8.1.2017. Lisätietoja: www.ouka.fi/oulu/ppm.
Huutomerkki ry, Pohjois-Pohjanmaan museo.

KLO 17
KIRJAILIJAVIERAILU: MARKUS LEIKOLA
Oulun kirjallisuuden talo. Sepänkatu 9, Oulu.

Markus Leikola on suomalaisille tuttu Yleisradion toimittaja erityisesti A-studio-ohjelmasta, johon hän teki lukuisia ulkomaanreportaaseja vahvuusalueenaan Itä-Eurooppa. Vuonna 1993 Leikola sai Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon. Nykyään hän tekee Yle Radio 1:lle keskusteluohjelmaa Leikola ja Lähde. Leikola on kirjoittanut runokoelmat Nokkasiili (Ntamo 2010), Juoksen kierrän saaren (Ntamo 2011, yhdessä Saara Soisalon kanssa) sekä Naamakirja (Schildts 2012). Lisäksi hän kirjoittanut novellikokoelman Matkalla tänne (S&S 2013) sekä tietokirjoja. Kirjallisuustalolla Leikola kertoo pitkästä ja monipuolisesta urastaan.
Huutomerkki ry, Kulttuuriosuuskunta Poesia, Oulun kirjailijaseura ry.

KLO 17
MUUSAT HUOLTOASEMALLA: KATI HIEKKAPELTO
Hailuodon SEO-huoltoasema, Luovontie 224, Hailuoto.

Kirjailija Kati Hiekkapelto puhuu kylän huoltoaseman baarissa kirjoistaan ja kirjailijana olemisesta. Kati Hiekkapelto on hailuotolainen kirjailija, joka on kirjoittanut kolme rikosromaania: Kolibri (Otava 2013), Suojattomat (2014) ja Tumma (2016). Hänen teoksiaan on käännetty yhdeksälle kielelle, ja Kolibri sekä Suojattomat ovat olleet Isossa-Britanniassa ehdolla parhaan pohjoismaisen dekkarin palkinnon saajaksi. Suojattomat voitti Vuoden johtolangan 2015 ja osallistuu Lasiavain-kilpailuun. Kati laulaa punkbändissä, puuhailee performansseja ja kirjoittaa kolumneja, näytelmäkäsikirjoitusta, laulujen sanoja sekä oman talonsa seiniin. Hän tuottaa Avantgardea arjen ratoksi -tapahtumasarjaa Hailuodossa ja nauttii hiljaisuudesta, nukkumisesta, merestä ja metsästä.
Huutomerkki ry, Hailuodon kunta.

KLO 18 MUUSAKLUBI
Pritneyn poniteatteri. Ängesleväntie 2 B, Tyrnävä.

Tyrnävän Muusaklubilla omia runojaan esittävät Erkki Saikkonen ja Timo Harju. Stand up -koomikko, parturi-kampaaja-virnistelijä Pekka ”Pena” Pentti naurattaa yleisöä, ja musiikkitarjoilun hoitaa letkeä trubaduuri Pätkä. Yleisöllä on myös mahdollisuus teettää itsestään runomuotokuvia, joita tekee Heidi Haataja. On elämys nähdä itsensä runomuotokuvassa! Myös shetlanninponi Pritney hengailee svengissä mukana.
Huutomerkki ry.

KLO 18
KIRJALLISUUSAIHEINEN TIETOVISA
Åströmin Puisto, Oulu.

Kaikille avoimessa kirjallisuusaiheisessa puistovisassa on kysymyksiä kirjallisuudesta ja kirjallisuuden liepeiltä. Oma viltti mukaan! Kisan vetää Kari Miettunen. Parhaat tietäjät palkitaan.
Huutomerkki ry, Ravintola Tuba.

KLO 19
NYRJÄHTÄNEET NAISET – KOLMEN KIRJAILIJAN KESKUSTELUKABAREE
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Kirjailijat Inga Röning, Pauliina Vanhatalo ja Katri Rauanjoki keskustelevat keväällä ilmestyneistä kirjoistaan ja niiden risteävistä teemoista. Miltä tuntuu, kun mieli ei tottele? Mistä syntyy riittävä äitiys? Miten kutsua ilo takaisin elämään? Keskustelukabaree hahmottelee vastauksia ja etsii uusia hyviä kysymyksiä. Inga Röningin Unisammakko (Tammi) tutkii komiikan keinoin kuolemanvakavia aiheita, äitiyden sankariviittoja, arkea, suhdettamme itseemme ja maailmaan. Pauliina Vanhatalon Keskivaikea vuosi (S & S) on omaelämäkerrallinen masennuskirja, joka ei masenna, avoin ja kaunis kertomus ihmisestä, joka solmii sovintoa elämänsä kanssa. Katri Rauanjoki tarttuu Jonain keväänä herään -romaanissaan (Atena Kustannus) nykyelämän armottomiin vaatimuksiin, työelämän seksuaaliseen häirintään, parisuhde- ja perheongelmiin ja riittämättömyyden tuntoihin. Jokaisessa kirjassa on valoa ja varjoa, syvyyttä ja kepeyttä.
Huutomerkki ry.

KLO 20
MUUSAKLUBI
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Muusaklubilla julkistetaan perinteisen Muusa-Muusaklubilla julkistetaan Muusa-kirjoituskilpailun voittajat. Yleisölle avoimessa miniatyyriparkour-kisassa etsitään ketterintä lypsyjakkaran ja legopalikan yli kiepsahtelijaa. Lyriikoineen lavalle kiipeää palavasieluinen runoilija Aura Nurmi. Teoksesta Seuratavat (WSOY 1945) kuullaan otteita yllätysesiintyjän toimesta, ja Lamppu Laamanen anniskelee Dave-asiaa isolla kauhalla. Hän on kirjoittanut teoksen Dave Lindholm – tietenkin (Johnny Kniga 2015), joka esittelee tämän suomalaisen musiikin äänekkään hiljaisen persoonan eri puolia. Tomi Kiilakoski kertoo pienoisesitelmässään, kuinka J. L. Runeberg oli ennen muuta hävityn sodan runoilija, ja Kari Miettusen ohjaamassa, Runebergin Hirvenhiihtäjät -kertomukseen perustuvassa runoteatteriesityksessä kurkistetaan 1800-luvun torpparien elämään Kauniit ja rohkeat -sarjan hengessä. Palma de Mallorca on maailman ensimmäinen kirjallinen burleski-improvisaattori, joka esitys sisältää mm. epäerroottisia novelleja ja pikkutuhmaa menoa. Illan päätteeksi esiintyvän Havut-yhtyeen soitannassa kitarat helisevät kuin turnipsit mummon pellolla venerannan kupeessa, kun kahvi on jo viilennyt, mutta maito on vielä taskulämmintä. Liput 5 euroa ovelta.
Huutomerkki ry.