Ohjelma

Muutokset mahdollisia. Muutoksia voi tarkkailla: huutomerkki.fi

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.

______________________________________________________________

Lauantai 18.8.

Klo 10–12 MUUSAJUHLIEN KIRJOITTAJAKOULUTUS

POIKKITAITEELLINEN PALAUTEPAJA

Kirjailija ja kirjailijakouluttaja Vilja-Tuulia Huotarinen pitää Muusajuhlilla kaksipäiväisen palautepajan, jossa kokeillaan erilaisia kirjoittamisen tapoja, etsitään kieltä ja sen mieltä musiikin, kuvataiteen ja muiden tekstilajien innostamana!

Kirjoitusharjoitusten lisäksi ryhmässä keskitytään palautteen saamiseen jo valmiista teksteistä: ota siis mukaan enintään kahdeksan sivun mittainen novelli tai ote tekstistä, taikka 5–7 runoasi.

Kurssille otetaan 12 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Kurssin hinta on 30 euroa. Ilmoittatuminen ja lisätiedot kari.miettunen@oulu.fi / 050 363 9259.

Huutomerkki ry

______________________________________________________________

Klo 13 MITEN KIRJANI OVAT SYNTYNEET: KAUKO RÖYHKÄ

Limingan uusi kirjasto, Tupoksentie 5, Liminka

Miten kirjani ovat syntyneet -sarjassa oululaislähtöinen, nykyisin Turussa asuva omaperäinen kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä kertoo kirjojensa synnystä ja niiden taustoista. Lukuisten musiikkialbumien lisäksi Kauko Röyhkä on julkaissut kaksitoista proosateosta, elämänkerran Henry Saaresta sekä neljä muuta kirjaa. Hänen romaaninsa Kaksi Aurinkoa (Like) oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 1996. Röyhkä on saanut mm. Suomi-palkinnon ja valtion taidepalkinnon.

Tilaisuus on osa Limingan Rock’n’Read -tapahtumaa. Lisätietoja janne.nevala@liminka.fi / 050 318 2043.

Limingan kulttuuritoimi, Huutomerkki ry

______________________________________________________________

Klo 16 FIGARON HÄÄT – KOOMINEN OOPPERA

Pirilä-sali, Piriläntie 145, Kempele

Näyttelijä-ohjaaja Petteri Sallinen esittää ohjaamansa W. A. Mozartin koomisen oopperan Figaron häät yhden miehen laulullisena stand up -versiona.

Figaron häät -oopperan juoni on pitkä ja monipolvinen. Tavallisesti esitys kestää lähes neljä tuntia, mutta Sallinen on tarttunut Mozartia peruukista ja puristanut tästä Kaanaan häiden jälkeen maailman toiseksi tunnetuimmasta ilojuhlasta noin tunnin mittaisen lyhennelmän!

Sallinen osoittaa showssaan niin laulajan kuin loistavan näyttelijän taitonsa, enimmäkseen ilman paitaa, rumissa lökäkalsareissa ja henkseleitä paukuttaen.

Esityksen kesto n. 1 h

Liput 10 euroa (alle 12-vuotiaat ilmaiseksi). Lisätiedot ja ennakkovaraukset Anne Toppari anne.toppari@kempele.fi / 050-4636457.

Kempeleen ja Limingan kirjastot

______________________________________________________________

Klo 17 KONSERTTI: UINUVA

Teatteriravintola 2. krs., Kaarlenväylä 2, Oulu

Uinuvan unenomaisessa ja syleilevässä soinnissa Saima Harmajan (1913–1937) upeat ja herkät runot heräävät uudelleen henkiin ja saattelevat kuulijansa lumoavalle matkalle. Laulaja Heta Keskinarkauksen säveltämissä kappaleissa tämän vahva ääni ja voimakas eläytyminen sekä kuusihenkisen Uinuva-yhtyeen sovitukset saavat Harmajan runot soimaan kuulaasti ja kauniisti ja tuovat runot käsinkosketeltavan lähelle kuulijaa.

Heta Keskinarkaus (laulu)
Mikael Myrskog (piano)
Sigurdur Rögnvaldsson (kitara)
Juho Kanervo (sello/basso)
Anssi Tirkkonen ja Niko Konttinen (rummut)

“Niin usein uni pettää ja usko unihin. Niin usein peittää voima ja usko voimihin. Niin usein pettää lempi,niin usein innostus. Ei koskaan sammu kaiho, ei sammu kaipaus”
-Saima Harmaja-

Esityksen kesto n. 1 h.

Liput 10 euroa ovelta tuntia ennen esitystä, ennakkoon Ravintola Rauhalasta, Mannenkatu 1, Oulu.

Huutomerkki ry

______________________________________________________________

Klo 18 AUTOMIES, SUDENKATSE JA MUSIIKKI

Ravintola Tervasoihtu, Aitta 24, Kauppatori, Oulu

Tervasoihdun aurinkovarjojen katveessa tutustutaan kahteen uutuuskirjaan kirjailijoiden itsensä esitteleminä ja nautitaan musiikista.

Kirjailija ja musiikkityöläinen Raimo Pesonen kertoo uutuuskirjastaan Automies (Siltala). Pesonen ajeluttaa lukijaansa yksioikoisen, mutta valloittavan automiehen kyydissä ympäri Suomea. Matkan varrella kohdataan tragikoomisia hahmoja, joista jokaisella on oma roolinsa trillerimäisessä ja kaurismäkeläisessä tarinassa.

Pesonen on elättänyt itsensä sekalaisilla töillä ja viettänyt kuljeskelevaa elämää rockyhtyeiden mukana. Hänen esikoisromaaninsa Erityisosaajia (Siltala) ilmestyi vuonna 2009. Hän on myös yksi kirjoittajista Tuomari Nurmion elämäkerrassa Dumari (WSOY 2010).

Tuoretta esikoistaan esittelee Annaliisa Malinen. Sudenkatse (Nordbooks) on myöhäiseen keskiaikaan sijoittuva fantasia-rakkausromaani. Malinen toimii suunnitteluassistenttina arkkitehtuurin alalla ja asuu Oulun Pateniemessä.

Oululainen laulaja-lauluntekijä Laura Lehtola esittää pianosäestyksellä omia laulujaan. Hänen Muusajuhlille säveltämissään teoksissa kuullaan mm. Aulikki Oksasen ja L. Onervan runoja. Lehtola esiintyy myös Klaara-yhtyeessä sekä Toppilan laulustudiossa.

Dimi on 23-vuotias laulaja-lauluntekijä sieltä sun täältä: Ylivieskasta, Oulusta, Torniosta ja Thessalonikista. Dimin musiikki on kirjavaa, rouheaa, maanläheistä ja koskettavaa. Nyttämä lahjakas laulaja-pianisti esiintyy duona kitarataiteilija Jesse Heikkisen kanssa. Dimi tekee myös bändikeikkoja kolmihenkisen yhtyeensä kanssa.

Musiikkihetken päättää Suorakurkut, joka esittää maailmanmusiikkia. Inspiraationsa tämä oululais-jyväskyläläinen trio on hakenut mm. Kreikasta, Inarista ja Perämerestä.

Huutomerkki ry

______________________________________________________________

Klo 19 STAND UP -FESTIVAALIT

Teatteriravintola Naurava Kulkuri, Teatteri Rio ja Vanha Paloasema

Järjestyksessään toiset Stand up festivaalit Oulussa pidetään torstaista lauantaihin 16.-18.8.2012. Esityspaikkoina ovat Rauhalan patiolla sijaitseva Teatteriravintola Naurava Kulkuri, Teatteri Rio sekä Vanha Paloasema. Koomikkovieraiksi saapuvat mm. Ismo Leikola, Heli Sutela, Riku Sottinen ja Jape Grönroos.

Festivaaliohjelma ja ohjeet lippujen ostoon löytyvätwww-osoitteista www.nauravakulkuri.fi ja www.teatteririo.fi

______________________________________________________________

Klo 18.30 FIGARON HÄÄT - KOOMINEN OOPPERA

Heikki Sarvela -sali, Linnukkatie 3, Liminka

Jo aiemmin iltapäivällä Kempeleessä esitetty Petteri Sallisen ohjaama ja näyttelemä, yhden miehen laulullinen stand up -versio W. A. Mozartin koomisesta oopperasta Figaron häät nähdään myös Limingassa.

Figaron häät -oopperan juoni on pitkä ja monipolvinen. Tavallisesti esitys kestää lähes neljä tuntia, mutta Sallinen on tarttunut Mozartia peruukista ja puristanut tästä Kaanaan häiden jälkeen maailman toiseksi tunnetuimmasta ilojuhlasta noin tunnin mittaisen ly-hennelmän! Sallinen osoittaa showssaan niin laulajan kuin loistavan näyttelijän taitonsa, enimmäkseen ilman paitaa, rumissa lökäkalsareissa ja henkseleitä paukuttaen.

Esityksen kesto n. 1 h.

Liput 10 euroa (alle 12-vuotiaat ilmaiseksi). Lisätiedot ja ennakkovaraukset Sanna Näätänen sanna.naatanen@liminka.fi / 050-5236 361.

Kempeleen ja Limingan kirjastot

______________________________________________________________

Klo 19 KIRJAMESSUJEN JA MUUSAJUHLIEN YHTEISKLUBI

Nuclear Nightclub Liveclub, Uusikatu 23, Oulu

Tällä klubilla ei taatusti käy aika pitkäksi! Illan aikana nähdään ja kuullaan runoja, performanssia, rokkia, herkkää trubadurismia, poikkitaiteellista improilua ja ties mitä.

Klubin alkajaisiksi Muusa-kirjoituskilpailun ylituomari, Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden professori Sanna Karkulehto julkistaa ja palkitsee perinteiseen tapaan kirjoituskilvan

voittajat. Runokavalkadissa esiintyy liuta runoilijoita, jotka osoittavat, että runon esittäminen tänä päivänä on kaikkea muuta kuin tekstin lukemista paperista tärisevin käsin. Lavarunous elää ja hengittää ihmisten keskellä.

Perjantaina Limingassa ja lauantaina Kirjamessuilla esiintynyt helsinkiläinen runoilijakirjailija Tomi Kontio esittää omia runojaan.

Claus Ankersen on tanskalainen, kansainvälisesti arvostettu spoken word -mestari, oraakkeli ja monologisti, jonka säkenöivän ironiset lavaesiintymiset lähenevät usein stand up -komiikkaa. Varoitus: tämä mies saattaa saada sinut koskettamaan vierustoveriasi!

Virolainen Jaan Malin on erikoistunut surrealistiseen äänirunouteen ja julkaissut useita surrealistishenkisiä runokokelmia. Hän on myös kirjoittanut näytelmiä sekä koonnut sur-realistisia kuvataidenäyttelyitä. Malin on erinomainen ja eläytyvä lavarunoilija.

Leevi Lehto on helsinkiläinen kirjailija, kustantaja, suomentaja ja 2000-luvun suomalaisen kokeellisen runouden ja avantgardismin keskeinen hahmo. Lehdosta on sanottu, että hän on amerikkalainen runoilija, joka kirjoittaa suomeksi ja käyttää barbaarista englantia. Lehdon tuotantoa on käännetty englanniksi, portugaliksi, ruotsiksi, norjaksi, tanskaksi, hollanniksi, venäjäksi, kiinaksi ja siansaksaksi.

Turkulaisen runoilijan Esa Hirvosen esikoiskokoelma Harlem (Savukeidas 2001) sisälsi elämänmakuisia runoja, joiden jälkimauksi jäi usein viski ja tupakka. Uusimmassa teoksessaan Uralin nälkä (Savukeidas 2011) Hirvosen boheemi hobo shamaanimatkailee Uralin metsistä Ambomaan cucashopeihin ja loikkii Wienin kahviloista siperialaiseen deliriumiin.

Ennennäkemättömässä steppirunousperformanssissa oululaisen Radiopuhelimet-yhtyeen laulaja Jyrki A. Mäki esittää omia tekstejään yhdessä oululalaisen näyttelijä-miimikko Hannu Päkkilän kanssa.

Kirjailija Katja Kettu esittää Beat Queen -yhtyeen säestyksellä omia tekstejään. Mm. Runeberg-palkinnon tänä vuonna Kätilö-teoksestaan (WSOY) saanut Kettu on laaja-alainen taiteilija, joka opettaa käsikirjoitusta, tekee musiikkivideoita ja työskentelee freelancerina kirjoittamisen ja elokuvan parissa. Hänen tavassaan käyttää kieltä on pohjoisen groteskia perinnettä mutta myös ripaus maagista realismia. Hän kuvailee itseään murheen humoristiksi, feministiksi ja ihmiseksi.

Oopperan, ambient-musiikin ja absurdismin hämmästyttävässä kudelmassa oopperalaulajatar, sopraano Maria Mannermaa laulaa absurdeja pikkutarinoita Daniil Harmsin Sattumia-nimisestä kulttikirjasta. Häntä säestää konemusiikki-instrumentalisti Jyri-Jussi Rekinen.

Sepi Kumpulainen, Kalevankadun laulava talonmies, on huumoripersoona, jonka lavashow on armotonta menoa pullollaan. ”Mä olen mahtava mies”, toteaa Sepi itsestään samannimisessä sävelteoksessaan. Dibba dai!

Pelle Miljoona United päättää klubin hurmoshenkiseen konserttiin, jossa moottoritie on kylmä ja lapset kesyjä eikä kukaan tahdo rakastella sinua vai miten päin se meni. Unitedissa soittaa Pöllövaarin lisäksi bassoa Tumppi Varonen ja kitaran varressa heiluu Mela.

Liput 6 euroa.

Kontio, Ankersen, Malin, Lehto, Hirvonen, Kettu ja Pelle Miljoona esiintyvät myös Pohjois-Suomen kirjamessuilla. Messuohjelma internetissä www.pohjois-suomenmessut.fi.

Huutomerkki ry